به صورت کلی تاسیسات را می توان به دو بخش عمده تاسیسات مکانیکی و تاسیسات صنعتی تقسیم بندی کرد. هر کدام از این بخش ها دارای انواع مختلفی بوده و وظایف مهم و حساسی را به عهده دارند. به صورت کلی تاسیسات مکانیکی وظیفه دارد تا تا فراهم کردن شرایط و الزامات لازم، زندگی را برای بشر راحت تر کند. در این راه نیز از لوازم و تجهیزات مختلفی استفاده می کند. ما در ادامه قصد داریم تا به صورت کامل در خصوص تاسیسات مکانیکی ساختمان، انواع و هزینه تاسیسات مکانیکی بیشتر صحبت کنیم.
تاسیسات مکانیکی چیست؟
به زبان ساده می توان عنوان داشت که منظور از تاسیسات مکانیکی، استفاده از ابزارآلات، سازه ها و اجزایی است که فونداسیون سیستم های درون ساختمانی را تشکیل می دهند. هدف از طراحی و اجرای چنین تاسیساتی، بهبود زندگی بشر و ایجاد آرامش است. تاسیسات مکانیکی که در ساختمان های مسکونی، تجاری، اداری و ... مورد استفاده قرار می گیرند، به مانند شریان های بدن انسان بوده که وظیفه به گردش درآوردن سیالات، گازها و ... را به عهده دارند. در واقع در یک ساختمان، وجود تاسیسات مکانیکی بسیار حیاتی و حساس است. از این رو مهندسان و طراحان برای پیاده سازی و اجرای آن ها، بیشترین تلاش و دقت را به خرج می دهند. در نبود چنین تاسیساتی، رنج و سختی و بیماری بر زندگی انسان غالب شده و امکان ادامه حیات با چالش های زیادی روبرو می شود. تاسیسات مکانیکی ساختمان نیز خود از بخش های مختلفی تشکیل شده است که در ادامه به صورت کامل در خصوص آن ها صحبت می کنیم.
انواع تاسیسات مکانیکی
تاسیسات مکانیکی به یکی از اصلی ترین و مهمترین بخش های ساختمان های مختلف بدل شده اند که امکان حذف آنها وجود ندارد. با توجه به وظایف بسیار مهمی که بر دوش این تاسیسات واقع شده است، طبیعی خواهد بود اگر با انواع مختلف تاسیسات ساختمانی روبرو باشیم. زندگی بشر زمانی به بهترین شکل ممکن ادامه پیدا می کند، که تمامی این بخش های مختلف تاسیسات به خوبی در کنار یکدیگر کار کنند.
با توجه به تنوع این تاسیسات، طبیعی خواهد بود که هزینه تاسیسات مکانیکی نیز تنوع بالایی داشته باشند. با این وجود، هزینه خرید تاسیسات مکانیکی، کاملا ارزش آن را خواهد داشت. برخی از مهمترین انواع تاسیسات مکانیکی عبارت خواهند بود از:
· تاسیسات لوله کشی و بهداشتی
سیستم لوله کشی موجود در ساختمان ها، یکی از اصلی ترین و مهمترین بخش های تاسیسات مکانیکی است. این سیستم وظیفه دارد تا آب شرب و مصرفی واحدهای مختلف را به کمک لوله ها، به بخش های گوناگون ساختمان منتقل کند. از سوی دیگر، باید به تاسیسات و لوله کشی های فاضلاب نیز اشاره کرد. چنین لوله هایی وظیفه دارند تا مواد ضایعاتی و پسماندها را از ساختمان ها خارج کنند.
· تاسیسات HVAC
نوع دیگری از تاسیسات مکانیکی موجود در ساختمان، تاسیسات HVAC است. این تاسیسات خود به سه بخش تاسیسات مرتبط با سرمایش، گرمایش و تهویه مطبوع تقسیم می شود. به کمک این تاسیسات مکانیکی می توان در زمستان های سرد و تابستان های گرم، فضای مناسبی را برای زندگی در ساختمان ها ایجاد کرد. وجود چنین تاسیساتی در نهایت می تواند منجر به افزایش آرامش و ایجاد دمایی مطبوع شود.
· تاسیسات مربوط به گازکشی
سیستم گازکشی موجود در ساختمان ها نیز از جمله تاسیسات مکانیکی مهم و اساسی به شمار میرود. تمامی انشعابات گازی موجود وظیفه دارند تا گاز مورد نیاز برای ایجاد گرما، پخت و پز، روشنایی و ... را به واحدهای مسکونی ساختمان ها منتقل کنند. با توجه به نوع ماده ای که در این سیستم لوله کشی وجود دارد، نظارت و پیاده سازی آن با حساسیت های بیشتری همراه خواهد بود.
· تاسیسات مربوط به آتش نشانی
یکی از راه های افزایش ضریب ایمنی و امنیت در تمامی ساختمان ها، وجود تاسیسات مکانیکی آتش نشانی است. این تجهیزات اطفا حریق بعد از به صدا در آمدن سیستم هشدار اعلام حریق، می توانند آب مورد نیاز برای جلوگیری از آتش سوزی را به محل مورد نظر انتقال دهند.
· تاسیسات مربوط به آسانسورها
آسانسورها نیز یکی دیگر از تاسیسات مکانیکی هستند که امروزه نقش پررنگی را در زندگی بشریت ایفا می کنند. در این تاسیسات از تجهیزات مختلفی مانند وزنه تعادل، تابلو برق و ... استفاده شده است.
· تاسیسات مربوط به سیستم بخار
در برخی از ساختمان ها، شاهد حضور تاسیسات سیستم بخار هستیم. این سیستم نیازمند لوله کشی ها و انشعابات مخصوصی بوده تا بخار تولید شده را به محیط خارج منتقل کند. برای پیاده سازی این تاسیسات مکانیکی نیز از تجهیزات مختلفی مانند شیرآلات کنترل، شیرآلات کاهش و یا افزایش فشار و ... استفاده می کند.
· تاسیسات مربوط به استخر، سونا و جکوزی
در پاره ای دیگر از ساختمان ها و مجتمع های مسکونی ممکن است تاسیسات مکانیکی خاصی مانند تاسیسات استخر، سونا، جکوزی، حوضچه و ... وجود داشته باشد. برای راه اندازی چنین تاسیسات مکانیکی ساختمان نیاز است تا از بخش های مختلفی مانند فواره، آبنما، سیستم کنترل، مدار گردش آب و ... استفاده شود.
هزینه نصب تاسیسات مکانیکی
اما یکی از مهمترین بخش های پیاده سازی و اجرای چنین تاسیساتی، بحث هزینه نصب تاسیسات مکانیکی است. بدون شک، هزینه تاسیسات مکانیکی ساختمان نقش بسیار مهمی در خرید تاسیسات مکانیکی خواهد داشت. از آن جایی که فاکتورهای متعددی در تعیین هزینه نصب تاسیسات مکانیکی تاثیرگذار هستند، نمی توان به صورت دقیق نرخ مشخصی را برای خرید آن ها عنوان کرد. با این وجود پیش از شروع هر پروژه ای، نیاز به برآورد هزینه تاسیسات مکانیکی وجود دارد.
برای این امر در ابتدا باید مشخص شود که در ساختمان قرار است از چه نوع تاسیسات مکانیکی استفاده شود. در واقع با اینکه حضور برخی از تاسیسات در ساختمان ها ضروری و حیاتی است، اما ممکن است برخی دیگر از آن ها کاربردی نداشته باشند. از سوی دیگر، باید مشخص شود که قرار است تا چه مقدار از تاسیسات مکانیکی ساختمان استفاده شود. به بیان دیگر، بسته به وسعت و مساحت ساختمان، نیاز به تاسیسات مکانیکی بیشتری وجود دارد.
قیمت تاسیسات مکانیکی
از مهمترین عواملی که بر هزینه نصب تاسیسات مکانیکی ساختمان تاثیر می گذارد، می توان به کیفیت و کارایی آنها اشاره کرد. امروزه تاسیسات مکانیکی ساختمان از جنس های مختلف با ویژگی های گوناگون تولید می شوند. هرچه کیفیت و ویژگی های این تاسیسات افزایش پیدا کند، قیمت آن ها نیز بیشتر می شود. اما در این میان نباید از هزینه های حمل و نقل، بسته بندی، میزان عرضه و تقاضا در بازار، قیمت ارز و ... نیز غافل شد.
تاسیسات مکانیکی یک ساختمان قلب تپنده آن است . تاسیسات ساختمان به ۲ بخش تاسیسات مکانیکی و تاسیسات الکتریکی تقسیم میشود .
در این بخش تمام تجهیزات تاسیسات مکانیکی از قبیل سیستمهای سرمایش و گرمایش ، تاسیسات آب ، گاز و فاضلاب ، تاسیسات آتش نشانی و تاسیسات آسانسور و بالابر مورد نظر ما بوده و مفتخریم که میتوانیم این محصولات و خدمات را را به شما مشتریان عزیز ارائه کنیم .
تاسیسات مکانیکی با توجه به اهمیتی که در ساختمان دارند باید از بهترین و مرغوب ترین متریال مورد استفاده قرار بگیرند . خواهشمندیم از سازندگان ساختمان که در امور ساخت و ساز و بازسازی ساختمان فعالیت میکنند از اهمیت تاسیسات مکانیکی ساختمان غافل نشوند و مرغوب ترین کالا را در تاسیسات مکانیکی ساختمان مورد استفاده قرار بدهند .
در اینجا به توضیح مختصری از تاسیسات مکانیکی میپردازیم :
تاسیسات مکانیکی چیست ؟
به طور کلی تاسیسات مکانیکی ساختمان را به مجموع سیستمهای سرمایش و گرمایش ، تاسیسات آب و فاضلاب ، تاسیسات گاز رسانی ، تاسیسات آتش نشانی و تاسیسات آسانسور و پله برقی میگویند و پر مجموع تاسیسات مکانیکی ساختمان نامیده میشوند .
تاسیسات مکانیکی به دو دسته صنعتی و ساختمانی تقسیم میشوند. تاسیسات مکانیکی صنعتی شامل بخشهایی مانند تاسیسات انتقال آب و فاضلاب، انواع سیالات، تاسیسات تولید انرژی و… است. تاسیسات مکانیکی ساختمانی جزء بخشهای مهم و کلیدی در هر ساختمان محسوب میشوند که با هدف استفاده مطلوب از کلیه امکانات مهندسی مورد استفاده قرار میگیرند. اجرای درست تاسیسات مکانیکی ساختمانی به شرط، اجرای درست و هماهنگی آنها با ساختار ساختمان، باعث افزایش عمر مفید ساختمان میشوند. عواملی که در طراحی تاسیسات مکانیکی ساختمانی نقش دارند شامل: معماری ساختمان، شرایط محیطی محل احداث ساختمان، نحوه ساخت ساختمان و... است. تاسیسات مکانیکی ساختمان شامل بخشهای زیر است:
تاسیسات بهداشتی شامل سیستم انتقال آب و سیستم انتقال فاضلاب است که یکی وظیفه تامین آب آشامیدنی را به عهده دارد و دیگری ضایعات را به خارج از ساختمان و شبکه فاضلاب شهری هدات میکند. سیستمهای تاسیسات آبرسانی شهری نیز شامل مخازن توزیع یا ذخیره سازی آب و... هستند.
این تاسیسات شامل سیستمهای گرمایش (Heating) و تهویه (Ventilation) و تهویه مطبوع (Air Conditioning) است که برای ایجاد آسایش و ایجاد شرایط دمایی مطبوع برای فضای داخلی ساختمان، تشکیل شده است. در سیستمهای گرمایشی و سرمایشی، دستگاه تولید کننده گرما با انتقال گرما به هوای درون ساختمان باعث گرم شدن آن میشود و دستگاه تولید کننده سرما با حذف کردن گرما از هوا باعث خنک تر شدن ساختمان میشود. این سیستمها دارای سه جزء اصلی یعنی منبع هوای گرم یا خنک، ابزار توزیع هوا و سیستم کنترل جهت تنظیم با ترموستات هستند.