از جمله سیستم هایی و تاسیساتی که می تواند آسایش و رفاه زندگی بشر را تامین کند، سیستم های سرمایش و گرمایش هستند. به کمک سیستم های سرمایش و گرمایش می توان به سادگی دمای محیط را تنظیم کرده و به دمای مورد نظر رساند. به همین دلیل نیاز است تا تاسیسات گرمایشی و سرمایشی مورد استفاده در سیستم های سرمایش و گرمایش، به دقت تنظیم و اجرا شود. فرقی ندارد که کاربری ساختمان، مسکونی، اداری یا تجاری است. نصب یک سیستم سرمایش و گرمایش مناسب در هر ساختمانی ضروری خواهد بود. ما در ادامه در خصوص این سیستم ها بیشتر صحبت خواهیم کرد.
تاسیسات مکانیکی چیست؟
به زبان ساده می توان عنوان داشت که منظور از تاسیسات مکانیکی، استفاده از ابزارآلات، سازه ها و اجزایی است که فونداسیون سیستم های درون ساختمانی را تشکیل می دهند. هدف از طراحی و اجرای چنین تاسیساتی، بهبود زندگی بشر و ایجاد آرامش است.
تاسیسات مکانیکی که در ساختمان های مسکونی، تجاری، اداری و ... مورد استفاده قرار می گیرند، به مانند شریان های بدن انسان بوده که وظیفه به گردش درآوردن سیالات، گازها و ... را به عهده دارند. در واقع در یک ساختمان، وجود تاسیسات مکانیکی بسیار حیاتی و حساس است. از این رو مهندسان و طراحان برای پیاده سازی و اجرای آن ها، بیشترین تلاش و دقت را به خرج می دهند. در نبود چنین تاسیساتی، رنج و سختی و بیماری بر زندگی انسان غالب شده و امکان ادامه حیات با چالش های زیادی روبرو می شود. تاسیسات مکانیکی ساختمان نیز خود از بخش های مختلفی تشکیل شده است که در ادامه به صورت کامل در خصوص آن ها صحبت می کنیم.
سرمایش و گرمایش چیست؟
بشر همواره به دنبال راه هایی بوده تا از طریق روش های مختلف، زندگی را برای خود آسان تر کند. به منظور کاهش و یا افزایش دما نیز سیستم هایی وارد بازار شده اند که می توانند تنظیم دما را به ساده ترین شکل ممکن انجام دهند. این سیستم ها با نام سیستم سرمایش و گرمایش شناخته می شوند. به سادگی می توان متوجه شد که وجود چنین سیستم هایی تا چه اندازه در ساختمان های مختلف ضروری است. البته که سیستم های سرمایش و گرمایش ساختمان در کنار تنظیم دما، باید وظیفه تهویه هوا را نیز به خوبی انجام دهد. بسته به موقعیت جغرافیایی، استفاده از یکی از این سیستم های سرمایش و گرمایش ممکن است رواج بیشتری داشته باشد. برای مثال در مناطق جنوبی کشور، بیشتر از سیستم های گرمایشی تا سرمایشی استفاده می شود. با این وجود، هنوز هم بسیاری از نقاط کشور به سیستم هایی نیاز دارند تا به کمک اجرا تاسیسات، هم وظیفه سرمایش و هم وظیفه گرمایش را به عهده داشته باشند. نحوه کار سیستم های سرمایش و گرمایش ساده است. در تاسیسات گرمایشی و سرمایشی از تجهیزات و لوازم مختلفی استفاده می شود که هر کدام وظایف خاص خودشان را به عهده دارند.
انواع سرمایش و گرمایش
یکی از بحث هایی که با افزایش توسعه و فناوری در سیستم های سرمایش و گرمایش ساختمان توجهات زیادی را به خودش جلب کرده است، توجه به بحث انرژی است. از این رو سیستم های مختلفی وجود دارد که هر کدام به روشی وظیفه گرم کردن و یا سرد کردن محیط را به عهده می گیرند. از مهمترین فاکتورهای تفاوت در این سیستم های سرمایش و گرمایش، میزان انرژی مصرف شده و تلف شده است. بهترین سیستم سرمایش و گرمایش، سیستمی است که بیشتری بازدهی و کمترین اتلاف انرژی را داشته باشد. از مهمترین سیستم های گرمایشی و سرمایشی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
• فن کویل ها
از جمله اصلی ترین سیستم های سرمایش و گرمایش ساختمان می توان به فن کویل ها اشاره کرد. این دستگاه ها دارای سیم پیچ های مخصوص، فن و سیستم کنترل کننده بوده که می تواند در نهایت باعث کاهش و یا افزایش دما شوند. این تجهیزات به دلیل حجم کوچک خود، قابلیت نصب در محیط های داخلی ساختمان و واحدها را دارند. البته نوع بزرگ و صنعتی آن نیز وجود دارد که می تواند برای یک ساختمان چند طبقه و یا برج های مسکونی نیز مورد استفاده قرار بگیرد.
در این تجهیزات از یک سری کنترل کننده استفاده شده است که قادر به تنظیم جریان هوا و دما هستند. البته باید اشاره کرد که این دستگاه های سرمایش و گرمایش در حین کار کردن سروصدایی جزئی نیز تولید می کنند. از این رو شاید نصب آن ها درون واحدها زیاد کار عاقلانه ای نباشد.
• پمپ های حرارتی
از جمله دستگاه ها و سیستم هایی که برای سرمایش و گرمایش مورد استفاده قرار می گیرد، پمپ های حرارتی هستند. این پمپ ها بیشترین صرفه جویی در مصرف انرژی را داشته و امکان نصب چندین پمپ به صورت همزمان وجود دارد. پمپ های حرارتی بر اساس انتقال حرارت کار کرده و یک منبع مناسب برای سرمایش و گرمایش به شمار می روند. برای فرایند گرم کردن در این دستگاه ها از دیگ های بخار و یا پنل های خورشیدی استفاده شده است. همچنین برج های خنک کننده ای نیز برای خارج کردن حرارت محیط در آن ها به کار رفته است.
در پمپ های حرارتی از چیلر و یا هر نوع دیگری از سیستم های تبرید استفاده نشده است. از مهمترین قابلیت های این تجهیزات سرمایش و گرمایش می توان به این نکته اشاره کرد که اگر ساختمانی به صورت همزمان نیاز به سرمایش و گرمایش داشته باشد، این تجهیزات می توانند گرما را از یک قسمت به قسمت دیگر، بدون نیاز به دیگ بخار و یا برج خنک کننده انتقال دهند.
• پنل های گرمایشی و سرمایشی
از جمله جذاب ترین سیستم های سرمایش و گرمایش ساختمان، پنل ها هستند. این پنل ها را می توان در سقف، کف و یا دیواره های واحدهای مسکونی نصب کرد تا بدین صورت دمای هوا را کاهش و یا افزایش داد. برای نصب پنل های سرمایش و گرمایش نیاز به لوله و یا لوله های مختلفی وجود دارد که در قسمت های مورد نظر نصب خواهند شد. این لوله ها به صورتی تنظیم و پیاده سازی می شوند که اتلاف انرژی را به صفر خواهند رساند.
البته باید اشاره کرد که هزینه نصب تاسیسات سرمایش و گرمایش از نوع پنل در مقایسه با سایر سیستم ها، گران تر خواهد بود. اما در دراز مدت با کاهش هزینه های انرژی، می توانند سرمایه صرف شده را به شما بازگردانند. از مهمترین مزایای این سیستم های سرمایش و گرمایش می توان به فضای بسیار کم برای نصب اشاره کرد.
قیمت سرمایش و گرمایش
از جمله مهمترین بحث ها در سیستم های سرمایش و گرمایش، هزینه اجرای تاسیسات سرمایش و گرمایش است. بسته به این که قصد داشته باشید از چه نوع سیستم سرمایش و گرمایش ساختمان استفاده کنید، هزینه اجرای تاسیسات سرمایش و گرمایش نیز متفاوت خواهد بود. البته فاکتورهای دیگری نیز در تعیین قیمت و هزینه نهایی تاثیرگذار هستند. از مهمترین آن ها می توان به مساحت و یا حجم محیطی که قصد سرمایش و گرمایش آن را دارید، اشاره کرد. طبیعی است که هر چه محیط مورد نظر بزرگتر باشد، به تاسیسات و تجهیزات بیشتر و قدرتمندترین نیاز خواهد بود. از این رو هزینه نصب تاسیسات سرمایش و گرمایش نیز بیشتر خواهد شد. البته در این میان باید به برند تولید کننده این تاسیسات و سیستم ها نیز اشاره کرد. هر چه برند تولید کننده شناخته شده تر و معروف تر باشد، کیفیت تجهیزات و تاسیسات افزایش پیدا کرده و همین امر می تواند باعث افزایش هزینه اجرای تاسیسات سرمایش و گرمایش شود. در این میان نباید از تاثیر هزینه های تیم اجرایی و پیاده کننده این تجهیزات و تاسیسات بر هزینه اجرای تاسیسات سرمایش و گرمایش نیز غافل شد.
سیستمهای سرمایش و گرمایش امروزه به روشهای مختلفی انجام میپذیرد . در سیستمهای سرمایش و گرمایش از کولرهای آبی ، کولرهای گازی ، چیلر و فن کوئل ، انواع پکیج و یونیت ، دستگاههای جی اچ پی ، دستگاههای وی آر اف ، دستگاههای زنت و دستگاههای اکونوپک استفاده میشود . بنابراین انتخاب بهترین سیستمهای سرمایش و گرمایش برای یک ساختمان و یا سوله و یا سالنی خاص با توجه به آب و هوای آن منطقه بسیار سخت و پر اهمیت میباشد .برای اینکه بتوانیم یک سیستم سرمایش و گرمایش مناسب انتخاب کنیم باید تمام سیستمهای سرمایش و گرمایش را بشناسیم و مزایا و معایب آنها را بررسی کنیم تا بتوانیم یک سیستم سرمایش و گرمایش مناسب انتخاب کنیم . سایت فروشگاهی ساخت و پاخت مفتخر است تمامی سیستمهای سرمایش و گرمایش را با توجه به داشتن نمایندگی معتبر برترین برندهای ایرانی و خارجی خدمت مشتریان گرامی و سازندگان ساختمان ارائه کند .
شما میتوانید از اینجا جدیدترین مقالات ساخت و ساز و همچنین مقاله معرفی سیستمهای سرمایش و گرمایش را مطالعه بفرمایید.