تاسیسات آب
یکی از مهمترین بخش های ساختمان، سیستم لوله کشی موجود در آن است. خود سیستم لوله کشی نیز به بخش های مختلفی تقسیم شده که تاسیسات آب یکی از مهمترین آن ها است. تاسیسات آب وظیفه انتقال آب به درون و یا خارج از ساختمان را به عهده دارد. در صورتی که تاسیسات لوله کشی آب به خوبی کار نکند، مشکلات زیادی برای اهالی ساختمان ها ایجاد می شود. البته که یکی از مهمترین بحث ها در این زمینه، توجه به هزینه تاسیسات آب ساختمان است. ما در ادامه به صورت کامل در خصوص تاسیسات آب و هزینه های آن صحبت خواهیم کرد.
تاسیسات مکانیکی چیست؟
به زبان ساده می توان عنوان داشت که منظور از تاسیسات مکانیکی، استفاده از ابزارآلات، سازه ها و اجزایی است که فونداسیون سیستم های درون ساختمانی را تشکیل می دهند. هدف از طراحی و اجرای چنین تاسیساتی، بهبود زندگی بشر و ایجاد آرامش است. تاسیسات مکانیکی که در ساختمان های مسکونی، تجاری، اداری و ... مورد استفاده قرار می گیرند، به مانند شریان های بدن انسان بوده که وظیفه به گردش درآوردن سیالات، گازها و ... را به عهده دارند. در واقع در یک ساختمان، وجود تاسیسات مکانیکی بسیار حیاتی و حساس است. از این رو مهندسان و طراحان برای پیاده سازی و اجرای آن ها، بیشترین تلاش و دقت را به خرج می دهند. در نبود چنین تاسیساتی، رنج و سختی و بیماری بر زندگی انسان غالب شده و امکان ادامه حیات با چالش های زیادی روبرو می شود. تاسیسات مکانیکی ساختمان نیز خود از بخش های مختلفی تشکیل شده است که در ادامه به صورت کامل در خصوص آن ها صحبت می کنیم.
تاسیسات آب چیست؟
به منظور قابل سکونت ساختن ساختمان های مختلف، نیاز است تا تاسیسات گوناگونی در آن ها احداث شود. یکی از مهمترین این تاسیسات، تاسیسات آب است. منظور از تاسیسات آب تمامی سیستم های لوله کشی است که وظیفه انتقال آب به درون ساختمان و یا خارج از آن را به عهده دارند. تاسیسات آب، در واقع همان تاسیسات لوله کشی آب است. این تاسیسات خود از بخش های مختلفی تقسیم شده که نیاز به بازرسی و بازدیدهای دوره ای خواهند داشت. به صورت کلی، هدف اصلی این تاسیسات، بهداشتی کردن فضای ساختمان و فراهم آوردن امکانات مختلف بهداشتی و رفاهی برای ساکنین آن است. از یک مسواک زدن ساده تا شستشوی ظروف و خنک سازی محیط، همگی به تاسیسات لوله کشی آب بستگی خواهد داشت. اما آن چه که در خصوص این تاسیسات اهمیت دارد، نگهداری از آن ها است. از آن جایی که لوله های انتقال آب در معرض تهدیدهای خارجی مختلف قرار دارند، لازم است تا به خوبی محافظت شده و به صورت دوره ای از آن ها بازدید کرد. بدین صورت می توان طول عمر آن ها را افزایش داده و از بروز مشکل در تاسیسات آب جلوگیری کرد.
انواع تاسیسات آب
تاسیسات آب ساختمان خود به عنوان مختلفی قابل تقسیم است. هر کدام از این بخش ها، وظایف خاص خودشان را به عهده داشته و به منظور اهداف متنوعی ایجاد شده اند. اینکه هزینه تاسیسات آب ساختمان چقدر خواهد بود، کاملا به نوع تاسیسات به کار رفته بستگی خواهد داشت. از مهمترین انواع تاسیسات آب ساختمان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
• تاسیسات پمپ آب
امروزه پمپ ها به یکی از اصلی ترین قطعات به کار رفته در تاسیسات لوله کشی آب بدل شده اند. به صورت کلی در تاسیسات آب از پمپ های سانتریفیوژی استفاده می شود. این پمپ ها خود دارای بخش های ساکن و متحرک هستند. به کمک یک پمپ آب می توان نیروی لازم برای افزایش سرعت آب را در این تاسیسات ایجاد کرد. از این رو تاسیسات پمپ آب به یکی از مهمترین بخش های تاسیسات لوله کشی آب بدل شده است.
• تاسیسات آب آشامیدنی
تامین آب شرب ساختمان، یکی از اصلی ترین و مهمترین کاربردهای تاسیسات آب است. به بیان دیگر، هدف اصلی اجرای تاسیسات آب ساختمان نیز تامین همین آب برای مصارف خانگی و نوشیدن است. آب شرب به کمک سیستم لوله کشی از خیابان وارد ساختمان خواهد شد. برای اینکه بتوان تاسیسات آب آشامیدنی را پیاده سازی و اجرا کرد، به قطعات و تجهیزات مختلفی نیاز خواهد بود. از این قطعات می توان به شیر قطع و وصل جریان، کلکتور، انشعابات و ... اشاره کرد. چنین تاسیساتی خود به دو بخش آب گرم و آب سرد قابل تقسیم است.
• تاسیسات آب گرم
از آن جایی که برای تامین نیازهای زندگی به آب گرم وجود دارد، تاسیسات آب گرم به یکی از بخش های تاسیسات ساختمان بدل شده اند. نوع مواد و لوله هایی که در این سیستم استفاده می شود، باید با سایر لوله های موجود در سیستم آب ساختمان متفاوت باشد. آب آشامیدنی وارد شده به ساختمان در این سیستم، از درون آب گرم کن های مختلف عبور می کند. سپس به کمک فشار وارد شده به این سیستم، وارد لوله های آب گرم ساختمان خواهد شد. لوله هایی که در سیستم تاسیسات آب گرم مورد استفاده قرار می گیرند باید قابلیت اطمینان و همچنین سرعت اجرای مناسبی داشته باشند.
• سیستم فاضلاب
بخش دیگری از اجرای تاسیسات آب ساختمان مختص به تاسیسات فاضلاب است. زمانی که کاربران آب موجود در لوله کشی ها را برای نظارت و امور بهداشتی مصرف می کنند، پساب ایجاد شده باید به کمک سیستم فاضلاب از ساختمان خارج شود. بدین صورت فاضلاب به صورت کامل از آب آشامیدنی جدا شده و بعد از خارج شدن از ساختمان به سیستم فاضلاب شهری متصل خواهد شد. نکته مهمی که در تاسیسات آب سیستم فاضلاب وجود دارد این است که در این سیستم نیاز به لوله های به خصوصی وجود دارد که بتوانند به بهترین شکل ممکن، پساب تولید شده در ساختمان را خارج کنند.
هزینه تاسیسات آب ساختمان
از مهمترین فاکتورهایی که در زمان اجرای تاسیسات آب باید به آن توجه کرد، هزینه تاسیسات آب ساختمان است. هزینه اجرای تاسیسات آب ساختمان می تواند بسته به فاکتورهای بسیار مختلفی، متفاوت باشد. از جمله مهمترین این فاکتورها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
• تعداد طبقات
بسته به این که تعداد طبقات یک ساختمان چقدر است، هزینه اجرای تاسیسات آب ساختمان می تواند متفاوت باشد. هرچه تعداد طبقات بیشتر باشد، به معنای نیاز بیشتر به لوله و لوله کشی است. همین امر می تواند هزینه اجرای تاسیسات آب را افزایش دهد.
• متراژ
بسته به مساحتی که قصد لوله کشی آب آن را دارید، هزینه ها متفاوت خواهند بود. طبیعی است که هرچه متراژ افزایش پیدا کند، به دلیل نیاز بیشتر به مواد و مصالح و نیروی کار، هزینه این تاسیسات نیز افزایش پیدا خواهد کرد.
• زمان اجرای کار
زمان یکی از اصلی ترین فاکتورها در تعیین هزینه تاسیسات آب ساختمان است. هرچه پروژه نصب و اجرای لوله کشی آب افزایش پیدا کند، هزینه های نهایی نیز بیشتر خواهد شد.
• مواد و متریال به کار رفته
امروزه لوله های مختلفی برای استفاده در سیستم لوله کشی و تاسیسات آب وجود دارد. هر کدام از آن ها دارای ویژگی ها و خاصیت های مختلف به خودشان هستند. بسته به این که چه نوع لوله ای را در سیستم لوله کشی آب ساختمان استفاده کنید، هزینه نهایی کار تغییر پیدا خواهد کرد.
تا
تومان
از
تومان